23948sdkhjf

Danskerne har sparet 109.000 tons CO2 ved at pante

I 2016 blev der sparet, hvad der svarer til alle danske mobiltelefoners strømforbrug i næsten tre år, via pantretursystemet.
Sidste år blev der sparet ca. 109.000 tons CO2 i forhold til, hvis emballagerne var blevet produceret af nye råstoffer.

Det viser en ny årsrapport fra miljøvirksomheden Dansk Retursystem, som står bag det danske pantsystem.

Det fortæller Dansk Retursystem i en pressemeddelelse.

Den konkrete CO2 -besparelse svarer til alle danske mobiltelefoners strømforbrug i næsten tre år eller 136.000 flyveture til Rom.

- Jeg synes, det er interessant at se, hvor meget pantsystemet betyder i klimaregnskabet, når man tænker på, at CO2 -besparelsen svarer til, at alle danskere vil kunne oplade deres mobiltelefon i 3 år, siger Lars Krejberg Petersen, der er administrerende direktør i Dansk Retursystem.

Det er nemlig en meget større belastning for miljøet, når man producerer emballager af nye råstoffer, end hvis man fremstiller dem ved at genanvende de brugte emballager.

Man sparer for eksempel hele 95 % energi, når man smelter en dåse om til en ny dåse - og det kan gøres igen og igen.

I rapporten fra Dansk Retursystem fremgår det også, at der i 2016 blev der afleveret 1,15 mia. dåser og flasker med pant, hvilket er 50 mio. flere emballager end året før.

- Man må sige, at forbrugerne i høj grad har accepteret pantsystemet, og hele 92 % mener, at ideen med pantsystemet er god. Det er en stor anerkendelse og samtidig et stort ansvar, som vi er meget bevidste om, siger Lars Krejberg Petersen, der ser de flotte tal som resultatet af et pantsystem, hvor alle led i kæden spiller med.

- Den høje returprocent på 90 % kan udelukkende lade sig gøre, fordi vi alle sammen gør vores til, at det fungerer; forbrugerne afleverer emballagerne tilbage, detailhandlen tager imod dem, bryggerier og dem, der importerer øl, sodavand og vand tilmelder sig systemet og betaler gebyrer for, at emballagerne håndteres og sendes til genanvendelse. Alle tager et ansvar. Det kan vi bestemt være tilfredse med som samfund, forklarer han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109